top of page
תמונת הסופר/תHillel Kobrovski

תחזית לשנת 2022 - התמודדות עם האינפלציה ועליות המחירים

אינפלציה בכל העולם, ונראה שאף מדינה בעולם לא חסינה בפני עליית המחירים ויוקר המחייה, אינדקס מחירי המזון העולמי זינק בשנת 2021 במעל 28% , שיא של 10 שנים , השאלה הגדולה למה? הנתון הזה מאוד מפתיע לנוכח העובדה כי בשל התפתחות טכנולוגיות שונות (מחקלאות חכמה ועד גלובליזציה מסחר אלקטרוני בינלאומי פורה שבשנתיים האחרונות צמח לממדים כפי שלא ראינו מעולם) היו אמורות בעשור האחרון להוזיל משמעותית את מה שקשור במזון ובמסחר העולמי בו (במיוחד בכל מה שקשור למוצרי צריכה בסיסיים).


לפי הכתבה שפורסמה בתאריך 03.02.22 בחדשות כאן 11 הסיבות הן:

  1. שרשרת האספקה העולמית לא מתפקדת: מכולות תקועות חודשים בנמלים השונים ברחבי העולם, חוסר משמעותי בכוח אדם במפעלי הייצור ובחקלאות, סחורות וחומרי גלם שלא מגיעים ליעדיהם הבינלאומיים, גורמות לעליית מחירים בכל עלויות השילוח בין מדינות ועד להגעת הסחורות ללקוח הסופי, הצפי שזה לא בעיה שתיפתר בשנה הקרובה , ותמשיך אתנו לפחות עד תחילת שנה הבאה.

  2. שינוי אקלים: התחממות גלובלית (מגמה עולמית גלובלית שהתחילה ב 250 שנה האחרונות מאז תחילת המהפכה התעשייתית ה-1) פוגעת קשה בחקלאות ובחומרי הגלם הבסיסים ביותר למזון שלנו, בנוסף האצה משמעותית באידוי המים במאגרי המים לשתייה וחקלאות (כאשר הטמפרטורה תעלה באופן גלובלי ב 3 מעלות קצב האידוי יואץ משמעותית וכבר יש צפי למחסור עלומי בחומרי גלם לייצור מזון) , מזג האוויר שנדמה כי יצא משליטה: גלי קור קיצוניים , גלי חום קיצוניים שגרמו לשריפות ענק , הצפות ופגיעה קריטית באוזרים שונים בעולם , גרמו בשנת 2021 לפגיעה משמעותית בחקלאות העולמית ובכושר היצור של מוצרי צריכה בסיסיים: קפה , חיטה , פירות וירקות.

  3. המתיחות באוקראינה: למתיחות בגבול רוסיה-אוקראינה יש השלכות כבדות על מחירי הגז והנפט בעולם, רוסיה יצרנית הנפט מספר 2 בעולם, היא היום הספק המשמעותי של מדינות רבות באירופה, רוסיה מנצלת זאת כדי לייצר לחץ נגדי על לקוחותיה (המדינות השונות באירופה) למול העיצומים והסנקציות המוטלים עליה. מומחים שונים בעולם צופים כי העלייה בתחילת שנת 2022 במחירי הדלק בעולם, זוהי רק ההתחלה למגמה שתגיע לגבהים חדשים השנה אם אכן רוסיה תממש את האיום ותפלוש לאוקראינה.

  4. התחייבויות בינלאומית לאישור הסכם האקלים לצמצום פליטת מזהמים: חברות הגז ונפט באיחוד האירופאי צפויות לגלגל את מיליארדי ה-$ שהן התחייבו להשקיע כדי לצמצם את זיהום הסביבה על הצרכנים, שתגרום לתגובת שרשרת ועליית מחירים גם בתעשיות שיש להם קשר ישיר לתעשיות הנפט : ייצור אנרגיה \ חשמל לתעשייה ולשוק הפרטי, השפעה לרעה על עליות הייצור בתעשיות הגומי \ פלסטיקה , חומרים מתכלים ועוד.

  5. האינפלציה בארה"ב בשיא מזה 40 שנה: מחירי הדלק עלו בשנה האחרונה ב 50%, מחיר הבשר והדגים עלו ב 12.5%, הנפגעות העיקריות הן האוכלוסיות בעלי ההכנסה הנמוכה בארה"ב שהקרקע נשמטת להן מתחת לרגלים. גם פה צפויה תגובת שרשרת כי כאשר אין לאנשים אפשרות לסיים את החודש ובקושי השכר החודשי מספיק למוצרי צריכה בסיסיים, הם נמנעים מרכישה של מותרות כגון מוצרי אלקטרוניקה , ביגוד , רכבים חדשים ועוד.

  6. לא הוזכר בכתבה אבל חשוב להוסיף:

6.1 "מחסור השבבים העולמי" : מלחמות הסחר בין ארה"ב וסין וההתעקשות של טרמאפ להחזיר את כושר הייצור וחיזוק התעשייה בארה"ב על ידי צמצום התלות בייצור במפעלי האלקטרוניקה בסין , מגמה שהתחילה לפני 3 שנים נותנות עכשיו את תוצאותיה כאשר אנחנו חווים חוסר יכולת יצור עולמית בתעשיית האלקטרוניקה, המחשבים, ואף פגיעה קשה גם בתעשיית הרכבים העולמית, תופעה שבהחלט תרגום לעליית מחירים משמעותית בכל התחומים הנ"ל בשנה האחרונה.

מתוך כתבה של רפאל קאהאן שפורסמה בכלכליסט בתאריך ב 30.12.21 כמה הבעיה הזאת הולכת להיות משמעותית להיות נוכחות ולהשפיע על הכלכלה העולמית בשנתיים הקרובות.

"על פי ההערכות האופטימיות ביותר של יצרניות השבבים, המחסור לא ייעלם לפני 2022. לפי הערכות יותר ריאליות, הוא כנראה לא ייפתר לפני 2024 ואולי אף מעבר לכך. גם זמני ההמתנה צומחים במהירות. בעוד ב־2019 יכלו יצרנים לצפות לקבל את הזמנותיהם בתוך 10 עד 15 שבועות, כעת מדובר ב־20 שבועות, והמצב צפוי להמשיך ולהחמיר"


"הפתרון היחיד האפשרי הוא בנייה של מפעלי ייצור חדשים. פט גלסינגר, מנכ"ל אינטל, הכריז על הקמה של מפעלי שבבים חדשים באריזונה אבל אלה לא צפויים להיפתח לפני 2024 במקרה הטוב. ממשלת דרום קוריאה הודיעה כי תעניק ליצרניות השבבים קווי אשראי בהיקף של כ־500 מיליארד דולר לעשור הקרוב כדי להגדיל את מספר מפעלי השבבים במדינה, סמסונג לבדה תשקיע כ־150 מיליארד דולר במפעלים חדשים, TSMC מתכננת להשקיע כ־100 מיליארד דולר בהגדלת יכולת הייצור, וגם ממשלת סין משקיעה במפעלי שבבים כדי לא להיות תלויה בטכנולוגיות המערביות."



6.2 "ההתפטרות הגדולה" - The Great Resignation , היא תופעה חברתית-כלכלית משמעותית שכבר אי אפשר להתעלם ממנה , וגם בישראל מתחילים לראות שזו מגמה מתפתחת.

שוק התעסוקה בפוסט טראומה אחרי שנתיים של קורונה , תחושת אי הוודאות ההולכת והמעצימה (חברתית, כלכלית, גיאו-פוליטית, טכנולוגית) ,המעבר לעבודה מהבית , הריחוק החברתי ומהמשפחה הקרובה , העלייה המשמעותית באנשים החווים דיכאון ואי יכולת לתפקד כבעבר, אפשרויות חדשות לעשות "שדרוג מקצועי" בלמידה מרחוק ,ועוד מספר תופעות והשפעות של השנתיים האחרונות, גרמנו לנו לעשות "חשיבה מחדש" על החיים שלנו , הקריירה שלנו, היחס שאנחנו מוכנים לקבל על ידי המעסיקים שלנו, הדרישה מהמעסיקים לאפשר עבודה מרחוק\עבודה מהבית , שביעות הרצון שלנו מהשכר שאנחנו מקבלים, בנוסף משבר הקורונה גילה לנו שיש כזה דבר שנקרא איזון בין עבודה לחיים הפרטיים והזמן הפרטי, הכול ביחד מייצר "סיר לחץ" פנימי שגורם לנו לדרוש מעצמנו שינוי בחיים שלנו , והחלפת מקום עבודה גם כאשר עדין לא מצאנו מקום עבודה חדש זה בהחלט עוזר לנו לקבל תחושת בעלות על החיים שלנו והשליטה בהן.

מספר סקרים שפורסמו בכתבה בעיתון כלכליסט בתאריך 24.12.21 מראים כי גם בישראל התופעה תלך ותגדל בשנת 2022 , כך שגם המעסיקים הישראלים יפגעו בכושר היצור שלהם , בעיקר בחברות ההיטק והסטארטאפים אשר נתונות ללחץ קבוע ומתמיד לגידול בהכנסות שלהן פר-שנה.


"סקר שנערך על ידי אתר חיפוש העבודה Joblist בקרב 26,000 עובדים וחלק ממצאיו מתפרסמים בימים אלו הראה כי 22% מכלל מחפשי העבודה דיווחו על התפטרות מעבודתם הקודמת השנה, ו-73% מהעובדים המועסקים כיום הודו שהם חושבים באופן פעיל לעזוב את עבודתם."


"61% מכלל מחפשי העבודה מעוניינים בהזדמנויות עבודה מרחוק לשנת 2022. מבין העובדים שעובדים כעת מהבית (לפחות חלק מהזמן), 45% טוענים כי לבטח היו מתפטרים אם המעסיק שלהם יחייב עבודה במשרה מלאה מהמשרד בשנת 2022."


"על פי מחקר שפורסם בנובמבר על ידי IDC, עד שנת 2023, טרנספורמציה דיגיטלית (DX) ותנודתיות עסקית יניעו 70% מהארגונים והעסקים בעולם להציע מודלים של עבודה מרחוק, הגדרה מחדש של תהליכי עבודה והפעלת מאגרי כשרונות מגוונים. עד 2024, 70% מהעסקים הארגוניים ישקיעו רבות בכל מה שקשור בגיוון, שוויון והכלה, כלים ובהשוואה להגדרת אסטרטגיות גיוס והון אנושי.

זה הופך קריטי במיוחד כאשר העולם מסתגל למציאות עבודה היברידית חדשה המסירה חלק מהמגבלות הגיאוגרפיות

על כישרון, מה שמוביל לתחרות מוגברת."

לסיכום: אז מה הלאה ? מה צפוי בשנה הקרובה בכלכלה העולמית ? האם יש צפי לסיום המשבר ?

תשובות אין כרגע לאף אחד , רק הערכות זהירות , בהסתמך על ההיסטוריה האנושית, נשאר לנו להישאר אופטימיים כי כמו כל משבר עולמי שהאנושות חוותה בעבר , היא מוכיחה שהיא יודעת להתגבר על משברים גם אם הם גלובליים, נכון יידרש לא מעט זמן כדי להתגבר כגון: על העיכובים בשרשרת האספקה , גיוס ומחסור כוח אדם יצרני, תחושת אי הוודאות הגדלה בשל המשך התפשטות עולמית של ווריאנטים שונים של נגיף הקורונה שגם היא "תורמת" משמעותית ליצירת המשבר , הצפי שבשנה הקרובה ברמה עולמית תהיה עליית מחירים בכמעט כל תחומי הצריכה ומאידך המעסיקים במיוחד אלו שאינם בתחומי ההיטק\טכנולוגיה ואינם חווים את תופעת "ההתפטרות הגדולה" , כדי לשמור על היציבות של תזרים המזומנים שלהם לאורך זמן יהיו פחות "נדיבים" בעלייה של שכר העובדים.


שנת 2022 הולכת להיות מאתגרת לכולם, ונראה כי היום יותר מתמיד הסתגלות מהירה לשינויים , זה הדרך להפוך משבר להזדמנות אישית ועסקית.


כרגיל לשירותכם\ן בכל שאלה או בקשה

בברכה , הילל קוברובסקי


כתבתו הנהדרת של איתמר מאירי , חדשות כאן 11 , 03.02.2022



311 צפיות0 תגובות

Comentários


bottom of page