כדי להבין את גודל המהפך שהטכנולוגיה הזאת תחולל בתחום ההשמה וגיוס כוח אדם אני ממליץ קודם לראות את הווידאו (לפחות 2 דקות ראשונות)
שימוש במערכת בינה מלאכותית בעולם הגיוס הן כבר מזמן מרכיב מרכזי במיון וניתוח קורות חיים של מועמדים , כבר מעל עשור שהכול כמעט באופן אוטומטי מקצה לקצה , קורות החיים מגיעים במייל או דרך האתר או דרך אפליקציות שונות ומשם למערכת שמנתחת אותם לתוך בסיס נתונים מרכזי . המיכון בתהליך קבלת הקו"ח והפקת מידע פרקטי ממנו באופן ממוכן הביא לצמצום משמועתי במספר העובדים ובמספר הסניפים שדרוש לחברות כוח האדם ובאיוש המשרה שנקראת מגייס\מגייסת פרונטלית.
בשנים האחרונות יש קפיצת מדרגה , מעבר למערכת ש "מפרקת" את קורות החיים שלך לתוך בסיס נתונים , יש שימוש במערכות אוטומטיות שמנסות לאמת את הפרטים שלך והרקע שלך בפרופילים שלך בלינקדין \ פייסבוק ורשתות חברתיות משמעותיות אחרות ולדלות מידע נוסף מרחבי הרשת אודות המועמד\ת והעיסוקים שלו בשעות הפנאי , מי חבריו , איפה הוא מבלה וכל מידע שיעזור לגבש פרופיל איכותי על המועמד , והכול כמובן באופן אוטומטי.
קפיצת המדרגה הבאה היא שמעתה גם מבקשים מהמועמד\ת לעבור ראיון ב Video Conference , עם שאלות פתוחות , החידוש הענק פה שהמראיין הוא בכלל אינו אנושי אלא מערכת בינה מלאכותית שמנתחת את התשובות של המרואיין , את שפת הגוף ותנועות הפנים שלו כולל "מיקרו תנועות" , את הטונציה של הקול שלו , ואפילו בוחנת את בחירת המילים שהוא השתמש בתשובות שלו כדי לבחון בצורה מדעית את אמינות התשובות שהוא עונה.
בנוסף משווים את התוצאות שלך מול המתמודדים האחרים על אותה משרה , בקחצור לבחור עבור המעסיק את האמין והמתאים ביותר עבור המשרה.
יש פה השלכות כבדות מאוד על עתיד האנושות והסיכוי שלנו כפרסונה "להצליח בחיים" , האם ניתן למערכת בינה מלאכותי לחרוץ דינו של אדם , מבלי לתת לו צ'אנס להסביר את עצמו מול גורם אנושי ? , אולי במקרה ביום של הראיון הוא היה חולה או עבר עליו "יום קשה" , שאלה נוספת שיש לשאול עד כמה המערכות האלו אמינות ? הרי עיקר המערכות מסתמכות על תנועות הפנים בדגש על אישונים \ העפעפיים כדי לזהות סימנים מחשידים שהאדם מגזים או משקר ( מעבר לשפת גוף ברורה כאשר אדם נוגע באף או באוזן בזמן שהוא עונה , שזה די סימן מובהק שהוא אומר משהו שלא נוח לו להגיד או לשמוע )
יש דיון שלם ומרתק בהרצאות של פרופ' יובל נוח הררי וגם בספר ובהרצאות של העתידן Gerd Leonhard שבדיוק עוסקות בבעיית האתיקה והאמינות של קבלת החלטה "הרת גורל" שיכולה להשפיע על חייו של אדם מקצה לקצה כאשר בסיס ההחלטה הוא המלצה של מערכת בינה מלאכותית שעשתה ראיון לאדם וקבעה מה שקבעה .אכן נושא מרתק .
בכתבה של עיתון ה The Wall Street Journal מנתחים שימוש ב-2 מערכות כאלה : חברת DeepSense שבוחנת פרופילים של מועמדים ברשתות החברתיות חברת HireVue שמנתחת שפת גוף של המועמד מתוך ראיון שעורכים אייתו בשיחת ועידה עם מצלמה.
קישור לכתבה:
https://www.wsj.com/articles/artificial-intelligence-the-robots-are-now-hiring-moving-upstream-1537435820
תגובות