מאת מיקי שטיינר | בתאריך 15 באוגוסט 2018 | מתוך הכתבה:
תחום הבנייה אמנם מאופיין בתהליכים איטיים ומסורבלים, אך מפה חדשה של הסטארטאפים הישראלים בתחום הבנייה מגלה תעשייה חדשנית וחסכונית, שכנראה תעלה לכולנו הרבה פחות
תחום הבנייה הטכנולוגית (Construction-Tech) פורח היום בישראל. עם כ-50 חברות סטארטאפ העוסקות בפיתוח ויישום של טכנולוגיות מתקדמות לענף הבנייה, אפשר בהחלט לראות תחום חדש של חדשנות המושך משקיעים מכל רחבי העולם.
בניגוד כמעט מוחלט לקצב ההתקדמות של תעשיית הבנייה העולמית בעשורים האחרונים, התנופה הנוכחית בפיתוח טכנולוגיות דיגיטליות מתקדמות מביאה לשיפור התפוקה, היעילות והרווחים בענף הבנייה. אפילו הרגולציות הממשלתיות בתחום מצליחות להדביק את הקצב, וכיום מדינות רבות מעניקות במכרזים יתרון לשימוש בחומרים ידידותיים לסביבה ולטכנולוגיות לשיפור הבטיחות בעבודה.
בתוך הטרנד העולמי המתגבר, ישראל תופסת נתח משמעותי בהיקף החדשנות ומובילה שורה של מיזמים בעלי פוטנציאל לשיפור תהליכי עבודה קריטיים בענף הבנייה כבר היום. באילו תחומים מתמקד הענף החדשני והיכן כדאי למשקיעים ולחברות בנייה לרכז את תשומת ליבם? זוהי בדיוק המטרה של מפת הסטארטאפים הישראליים העוסקים בפיתוח פתרונות מבוססי טכנולוגיה בתחום הבנייה. המפה מבוססת על ניתוח ופילוח של החברות השונות ליצירת בסיס משותף להבנה, השקעה ופיתוח התחום עבור בעלי העניין השונים בארץ ובחו”ל.
מפה מחולקות החברות ל-8 קטגוריות מרכזיות, המבוססות על השלבים השונים בתהליכי הבנייה. לא נתעכב על כל קטגוריה, אלא רק על אלה שבהן בולט ההייטק הישראלי, וכן בחוליה החלשה ביותר בשרשרת הבנייה כיום. כלומר, הקטגוריות שלהן פוטנציאל החדשנות הגבוה ביותר ופוטנציאל ההשקעה המשתלם ביותר.
בניגוד לשלבי היוזמה והתכנון, שנהנים כבר היום מדיגיטליזציה ומכלי תוכנה מתקדמים, שלבי הביצוע והפיקוח הם השלבים הכי פחות מתקדמים בענף הבנייה – Collaboration Software; Enhanced On-Site Execution; ו-Inspection & As-Built Monitoring. אלה גם מרכזים את האתגרים המרכזיים של הענף, ובראשם בעיות הבטיחות, אחוזי הרווח הקטנים וחוסר היעילות של תהליכי עבודה. כאמור, אלה גם השלבים שבהם נכנסת לתמונה החדשנות של תעשיית ההייטק בישראל בתחום הבנייה, שפועלת לפתח טכנולוגיות עמוקות בשלבי הביצוע והפיקוח.
הבשורה הגדולה של טכנולוגיות לייעול שלבי הביצוע ופיקוח הבנייה
אז על אילו טכנולוגיות מדובר? הבשורה הגדולה באמת שמגיעה מתעשיית ההייטק הישראלית בתחום היא הבנת הצורך האקוטי שביצירת שקיפות. וזאת על ידי איסוף והעברת אינפורמציה מדויקת ואמינה בזמן אמת בין הגורמים השונים באתר הבנייה ומהשטח לבעלי העניין האחרים, לצורך ניתוח, בקרה, פיקוח שוטף ודיווח על התקדמות הפרויקט. מה למשל? פיתוחי AR ו-VR, שמאפשרים למפקחים להשוות את תכניות הבניין עם מה שקורה בפועל באתר הבנייה ולעשות זאת על מכשיר נייד בשטח; הם גם מאפשרים לראות כיצד הבנייה מתקדמת ואם היא עומדת בתוכניות ההנדסיות ובתקנים, וכך לזהות סטיות ותקלות מסוכנות כבר בשלב הבנייה ולדרוש את תיקונן הרבה לפני יציקת הבטון.
רובוטיקה מייעלת גם היא את שלב הביצוע, משום שהיא מאפשרת החלפה של כוח עבודה ידני, שחשוף לסיכון גבוה, במכונות ורובוטים וכך לשמור על חיי אדם ולחסוך בכוח האדם באתר הבנייה. יתרון נוסף ברובוטים הוא רמת הדיוק והיכולת שלהם לעבוד שעות ארוכות מבלי להתעייף ובתנאי מזג אוויר אינם אופטימליים.
רחפנים והשכלולים השונים שלהם מאפשרים פיתוח פתרונות לדיווח שוטף ופיקוח וניטור של התקדמות העבודה באתר הבנייה. הרחפנים יכולים גם לפקח על איכות והתקדמות הבנייה בבניינים גבוהים, שבהם הגישה לקירות ולגגות מורכבת וקשה. חשוב לזכור שמחירי הרחפנים רק הולכים ויורדים, מה שכמובן ישפיע גם עלויות הפיקוח בענף הבנייה.
בנוסף, סטארטאפים ישראליים מפתחים טכנולוגיות שמטרתן לחבר את המודל החכם והמדויק של שלב התכנון (המכונה BIM – תקן עולמי לתוכנית בניין המכיל את כל הפרטים על הבניין במודל ממוחשב) עם ביצוע העבודה בשטח, מאפשרות שליטה וניהול אוטומטי של התהליך בצורה שקופה לכל בעלי העניין בפרויקט. סביבו מפותחות פלטפורמות של שיתופי פעולה, שמטרתן לאחד את המידע ואת ריבוי הגרסאות המגיעות ממגוון השלבים בתהליך הבנייה לתהליך אחד, שקוף, מובנה ומוסדר, שעשוי גם לפתור ניגודי אינטרסים בין בעלי העניין השונים.
הופכים את אתר הבנייה למחובר
יצירת אתר בנייה שמחובר באופן תמידי לכל המעורבים בפרויקט – מהיזם והאדריכלים וכלה בקבלן בשטח – תמנע עיכובים בין השלבים השונים, תחסוך זמן רב ותגדיל משמעותית את אחוזי הרווח. את כל אלו ניתן לראות בפיתוחים שעליהם עובדים הסטארטאפים הישראליים בתעשיית הבנייה, אשר הופכים כבר היום את תהליכי הבנייה ליעילים ובטיחותיים יותר.
משקיעים וחברות בנייה אשר ישכילו ליישם את החידושים הטכנולוגיים שקיימים כבר היום בשוק, יזכו ביתרון תחרותי משמעותי שכנראה רק ילך ויגדל. כבר היום אפשר לראות שחברות הבנייה הישראליות הגדולות מעודדות את החדשנות המתעוררת, משתפות פעולה עם הסטרטאפים בהגדרת והבנת הצרכים ומעניקות להם גישה לאתרי הבנייה הגדולים, ובכך תורמות רבות לעידוד החדשנות בתחום.
שיתופי הפעולה בין יזמים וחברות בנייה, לצד חברות ההשקעה השונות, מאפשרים לסטרטאפים גישה לחברות בנייה גדולות באירופה ובשאר העולם כדי לשווק את פתרונותיהם גם מחוץ לזירה המקומית, וליצור שוק חדשני חדש שייקח את אומת הסטארטאפ שלנו צעד נוסף קדימה.
קישור לכתבה:
https://www.geektime.co.il/israeli-construction-tech-start-up-map/
Comments